Data analyse met jSparc

Met jSparc kunnen coincidenties worden geanalyseerd.

Bij deze coincidenties nemen drie of meer stations tegelijk een event waar. De meeste stations staan op scholen. Om bij een station een event waar te nemen, moeten er in minstens twee van de detectoren, van dat station, deeltjes worden waargenomen. Bij een coincidentie valt er dus een shower (bui) van deeltjes op drie of meer stations op hetzelfde moment.

De analyse software kan via een internetaansluiting worden gebruikt en is van een documentatie voorzien. De software werkt als volgt:

  • Klik op de link hierboven.
  • Vul de sessie titel, pin en je naam rechtsboven in.
  • Klik op "Get data".
  • Heb je geen titel en pin, klik dan op 'Get example'

Na een tijdje verschijnt er een scherm. Linksboven een scherm is een grafiek van de coincidentie met alle stations te zien. Het eerste station is bruin, het tweede rood, etc. Linksonder zijn de gegevens van een event met alle detectoren van een enkel station te zien. De eerste detector is bruin, de tweede rood, etc. In het midden is een kaart te zien, hierop zit een zwarte vlek die te verslepen is. Deze vlek stelt de shower voor.

  • Versleep de zwarte vlek.
  • Kijk aan de rechterkant op de onderste twee regels. De een na onderste regel geeft het gemeten aantal deeltjes per vierknate meter, de onderst het berekende aantal uitgaande van het idee dat de shower op de goede plaats is.
  • Als de waarden op de een na onderste en de onderste rij even groot zijn, is een mogelijk de goede plaats voor de shower gevonden.

Onder de kaart zijn de energie van het deeltje en de fout volgens de X (chi) kwadraat methode te zien. Hoe kleiner de fout is, hoe beter de plaats van de shower klopt. Tot slot klikken we op "Send result" en krijgen we te zien hoe goed de analyses tot nu toe waren.

Rechts zijn alle gemeten en berekende waarden te zien. Op de een na onderste een rij zijn de meetgegevens te zien. Op de onderste rij zijn de berekende gegevens te zien als we uitgaan van de afgebeelde shower positie.

Het is mogelijk om de analysesoftware aan te passen via deze webpagina.

jSparc op GitHub

Voor de echt ervaren programmeurs is het misschien leuk om de ontwikkeling en allernieuwste versie van jSparc te zien, dit kan nu bij jSparc op GitHub. jSparc staat sinds versie 0.3.1 op GitHub, en sindsdien worden alle aanpassingen goed bijgehouden en is de code makkelijk toegankelijk voor iedereen.

Dit maakt het ook makkelijk voor anderen om wensen of eventuele problemen met ons te delen via de 'Issues' tab. Ook kan je zelf aanpassingen maken en een verzoek indienen of jou aanpassingen worden toegevoegd aan de officiƫle code op die op de website draait.