Welkom bij HiSPARC

HiSPARC is een project waarbij middelbare scholen samen met wetenschappelijke instellingen een groot netwerk vormen om kosmische straling met extreem hoge energie te kunnen meten.

HiSPARC biedt scholieren de gelegenheid om aan echt onderzoek deel te nemen, waarvan de resultaten daadwerkelijk worden gebruikt om meer over deze mysterieuze en zeldzame kosmische deeltjes te weten te komen. Bovendien kunnen scholieren hun deelname aan het experiment gebruiken ter invulling van het profielwerkstuk voor het eindexamen.

Op de daken van de scholen die meedoen aan het HiSPARC project staan de door scholieren zelf gebouwde meet-opstellingen welke via het internet verbonden zijn met een centrale computer bij het wetenschappelijke instituut Nikhef. In Nijmegen worden al sinds 2002 gegevens verzameld en in Amsterdam sinds 2004. Ook in de regio's Eindhoven, Enschede, Leiden, Utrecht en Groningen staan HiSPARC detectoren. Het project wordt momenteel ook uitgebreid naar andere landen zoals Denemarken en Engeland. Het project wordt gecoördineerd vanuit het Nikhef te Amsterdam.

Bekijk hier de HiSPARC sponsors.

25-02-2016: Automatische richtingreconstructie

Vanaf nu wordt automatisch shower richting reconstructie uitgevoerd voor station met 4 detectoren. Hiervoor moeten wel de detector posities bekend zijn! Met behulp van de meer »

 

18-12-2015: WND Conferentie

HiSPARC was dit jaar weer aanwezig op de WND Conferentie, die dit jaar voor de 50e keer plaats vond. Bij de stand van HiSPARC op...meer »

 

8-6-2015: What the factulty - Studying Cosmic Rays in High School

Dorine van What the faculty heeft een artikel geschreven over HiSPARC, lees het hier: What the factulty - Studying Cosmic...meer »

 

17-11-2014: HiSPARC op Woudschoten

HiSPARC is dit jaar aanwezig op de Woudschoten conferentie met een stand op de onderwijsbeurs. Hier kunnen onder andere recepten met lessenreeksen van een...meer »

 

23-6-2014: HiSPARC data bijeenkomst (*update*)

Deze bijeenkomst was bedoeld om uitleg te geven over wat data is en hoe er mee te werken valt. Als eerst is verteld wat we precies meten en hoe dit terug te vinden is in de data. Daarna is een...meer »