(Nederlands) Station status

Sorry, this entry is only available in Dutch. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Op de website data.hisparc.nl wordt de status van het hele HiSPARC netwerk weergegeven. Op deze pagina kan ook de status van het eigen station worden ingezien:


De cirkels voor de stations geven met een kleurcode aan wat de status van een station is.
Het status overzicht kan gesorteerd op plaats, naam, station-nummer en recente status worden weergegeven.

In het geval van een gele of rode cirkel, kunt u klikken op de link van het desbetreffende station (bijvoorbeeld klikken op: 501-Nikhef. Dan wordt u doorgelinkt naar de data pagina van het betreffende station. Zo’n pagina met een overzicht van verzonden data van een eerdere dagen van een station is weergeven in de figuur hieronder:

Bovenaan de pagina staat de datum. Is dit de datum van gisteren? Of levert het station al langer geen data?

Als de data recent is, dan kunnen de diagrammen bekeken worden om te bepalen of het station op de juiste wijze data verzameld, of dat er onderhoud nodig is:

Event histogram

Het eerste diagram is een histogram van het aantal gemeten events per uur:

Vanaf 14uur UTC zijn er geen gemeten events. Dit kan twee oorzaken hebben:

  • Er is een storing in het meetstation: De hardware en/of software van het meetstation is uitgeschakeld of werkt niet goed.
  • De data is niet opgestuurd naar de centrale server: Er is een netwerkstoring en/of de software van het meetstation werkt niet goed.

Raadpleeg het HiSPARC maintenance manual voor meer informatie over het oplossen van storingen en known issues.

Pulsehoogte histogram

Het volgende diagram op de station status pagina is het pulsehoogte histogram (pulseheight histogram):

Er staan twee grafieken in dit diagram. De zwarte grafiek hoort bij detector 0 en de rode grafiek hoort bij detector 1. Aan de rechtskant van de pagina (hier niet te zien) is terug te vinden welke kleur bij welke detector hoort. Het pulsehoogte diagram wordt in meer detail besproken op de pagina VERWIJZING HIER.

Het pulsehoogte histogram kan er ook als volgt uitzien:

Hier is de MIP piek niet aanwezig, wat duidt op een verkeerde instelling van de PMT. In het infopakket vind u de procedure van het afregelen van de PMTs.
Soms is een PMT (of scintilatorplaat) beschadigd, dit is vaak duidelijk te zien in het pulsehoogte diagram:

Bovenstaand diagram is afkomstig van een vier-plaats station: Er zijn vier lijnen zichtbaar. De rode lijn is niet in orde. De bijbehorende PMT is kanaal 2 van het master HiSPARC kastje.

Print Friendly, PDF & Email