06-05-2014: Coïncidenties - showers gemeten door meerdere stations

Door: Arne de Laat
06.05.2014 13:11

Eén van de redenen dat er zoveel scholen meedoen aan het HiSPARC experiment is omdat je samen meer meet dan alleen. Als meedere stations verschillende delen van dezelfde deeltjes regen meten kunnen we meer informatie achterhalen dan wanneer maar één station iets meet.

 

Met behulp van de GPS tijdstempels, die bij elke meting worden opgeslagen, kunnen we achterhalen welke metingen van verschillende stations op hetzelfde moment waren, dat wil zeggen binnen 2 µs = 0.000002 seconden van elkaar. Als meerdere stations iets gemeten hebben binnen zo'n korte tijd noemen we dan een coïncidentie. Als kosmische straling meer energie heeft zal de voetafdruk van de deeltjes regen op de grond groter zijn en is de kans dus groter dat meerdere stations het zullen meten.

 

Op de nieuwe pagina Coincidences laten we voor elke dag zien hoeveel van dat soort coïncidenties er per uur gevonden zijn en hoevaak een aantal meetstations in coïncidentie voorkwam. Ook is er een Coincidences Download Form om deze metingen van de stations in coïncidenties te downloaden.