25-02-2016: Automatische richtingreconstructie

Vanaf nu wordt automatisch shower richting reconstructie uitgevoerd voor station met 4 detectoren. Hiervoor moeten wel de detector posities bekend zijn! Met behulp van de meer »

 

18-12-2015: WND Conferentie

HiSPARC was dit jaar weer aanwezig op de WND Conferentie, die dit jaar voor de 50e keer plaats vond. Bij de stand van HiSPARC op...meer »

 

8-6-2015: What the factulty - Studying Cosmic Rays in High School

Dorine van What the faculty heeft een artikel geschreven over HiSPARC, lees het hier: What the factulty - Studying Cosmic...meer »

 

17-11-2014: HiSPARC op Woudschoten

HiSPARC is dit jaar aanwezig op de Woudschoten conferentie met een stand op de onderwijsbeurs. Hier kunnen onder andere recepten met lessenreeksen van een...meer »

 

23-6-2014: HiSPARC data bijeenkomst (*update*)

Deze bijeenkomst was bedoeld om uitleg te geven over wat data is en hoe er mee te werken valt. Als eerst is verteld wat we precies meten en hoe dit terug te vinden is in de data. Daarna is een...meer »

 

06-05-2014: Coïncidenties - showers gemeten door meerdere stations

Eén van de redenen dat er zoveel scholen meedoen aan het HiSPARC experiment is omdat je samen meer meet dan alleen. Als meedere stations verschillende delen van dezelfde deeltjes regen meten kunnen...meer »

 

15-04-2014: Upgrade data server (Updated)

Deze week gaat er onderhoud worden gepleegd aan een van onze servers. Het gaat om de server die zorgt voor de Publieke database. Hierdoor kan het zijn dat de...meer »

 

29-01-2014: Verbeterde data toegang

Afgelopen weken is er hard gewerkt aan de HiSPARC website en -data toegankelijkheid. We zijn dan ook verheugd om nu onze vernieuwde HiSPARC Data pagina te kunnen laten zien. Wat is...meer »

 

27-01-2014: HiSPARC-lezing in Salt Lake City

Vanuit het buitenland is er regelmatig belangstelling voor HiSPARC. Zo is er al langere tijd een HiSPARC clusters in Denemarken en is er in het afgelopen jaar hard gewerkt aan meerdere clusters in...meer »

 

20-06-2013: Profielstukken schooljaar 2012/2013

Het schooljaar zit er alweer bijna op. We kijken terug op een mooi jaar en met trots kunnen wij melden dat we dit jaar veel profielwerkstukken hebben ontvangen over HiSPARC of met gerelateerde...meer »

 

25-03-2013: Leraar in Onderzoek bijeenkomst

Vandaag vond een bijeenkomst plaats waarbij de LiOs (Leraren in Onderzoek) die dit jaar bij het Nikhef actief zijn hun voortang presenteerde. Daarnaast gaven studenten die nu hun stage/scriptie bij...meer »

 

14-03-2013: Uitmuntende kwaliteit profielwerkstukken gepresenteerd op Nikhef

Op woensdagmiddag 13 maart kwam een groep 6VWO leerlingen bijeen op Nikhef om hun profielwerkstukken te presenteren. De presentaties werden vervolgens beoordeeld door de jury, die...meer »

 

06-10-2013: CERN’s CLOUD experiment shines new light on climate change

Geneva, 6 October 2013. In a paper published today in the journal Nature (meer »

 

26-03-2013: Data histogrammen weer up-to-date

De data histogrammen op de HiSPARC Publieke Database zijn weer up-to-date. De afgelopen 2 weken was er een probleem in de dataslag waardoor het script dat de...meer »

 

24-04-2012: Nagios meldingen weer geactiveerd

Ons station-monitor systeem Nagios had lange tijd problemen met het in stand houden van verbindingen met de stations. Hierdoor werden vaak melden van problemen verstuurd terwijl er geen probleem was....meer »

 

23-04-2012: Presentaties en foto's van het symposium

De presentaties en foto's van het HiSPARC Symposium 2012 in Leiden staan nu op de pagina van het Symposium. Een uitgebreider verslag volgt later.meer »

 

28-03-2012: HiSPARC op GitHub

Sinds vorige maand zijn we begonnen met alle broncode van HiSPARC over te zetten naar GitHub. Dit is nu zo goed als voltooid, nog...meer »

 

30-06-2011: Datastore weer online

Onze centrale dataopslag is weer online. De RAID array is nu fysiek aan een andere server gehangen waardoor de vermoedelijke hardware problemen omzeild worden. In september zullen we...meer »

 

27-06-2011: Datastore toch weer offline

Zondag 26 juni jl. iets na half vijf 's middags is de datastore toch weer offline gegaan. De door de fabrikant aanbevolen wijzigingen, die de RAID in eerste instantie weer in de lucht...meer »

 

09-06-2011: Datastore weer online

Sinds vanochtend is de datastore weer online. De problemen met het RAID array zijn verholpen en er is geen data verloren gegaan. Het aanspreken van de backups bleek ook niet nodig. Wederom met dank...meer »

 

06-06-2011: Problemen datastore server (Update)

Update: De behuizing van onze schijven (RAID controller) heeft het begeven. Waarschijnlijk zijn de schijven (en belangrijker: de data) nog wel in orde. Er wordt in overleg met de...meer »

 

25-05-2010: Storing Nagios

Helaas heeft gedurende het Pinksterweekend ons monitorsysteem (Nagios) stilgelegen. Dit heeft wellicht tot verwarring geleid door de mogelijke stortvloed aan waarschuwingsmailtjes. Alles...meer »