25-02-2016: Automatische richtingreconstructie

Vanaf nu wordt automatisch shower richting reconstructie uitgevoerd voor station met 4 detectoren. Hiervoor moeten wel de detector posities bekend zijn! Met behulp van de more »

 

18-12-2015: WND Conferentie

HiSPARC was dit jaar weer aanwezig op de WND Conferentie, die dit jaar voor de 50e keer plaats vond. Bij de stand van HiSPARC op...more »

 

8-6-2015: What the factulty - Studying Cosmic Rays in High School

Dorine van What the faculty heeft een artikel geschreven over HiSPARC, lees het hier: What the factulty - Studying Cosmic...more »

 

17-11-2014: HiSPARC op Woudschoten

HiSPARC is dit jaar aanwezig op de Woudschoten conferentie met een stand op de onderwijsbeurs. Hier kunnen onder andere recepten met lessenreeksen van een...more »

 

23-6-2014: HiSPARC data bijeenkomst (*update*)

Deze bijeenkomst was bedoeld om uitleg te geven over wat data is en hoe er mee te werken valt. Als eerst is verteld wat we precies meten en hoe dit terug te vinden is in de data. Daarna is een...more »

 

06-05-2014: Coincidences - showers detected by multiple stations

One of the reasons many schools participate in the HiSPARC experiment is that you can do more together than alone. When multiple stations detect different parts of the same extensive air shower we...more »

 

15-04-2014: Upgrade data server (Updated)

Deze week gaat er onderhoud worden gepleegd aan een van onze servers. Het gaat om de server die zorgt voor de Publieke database. Hierdoor kan het zijn dat de...more »

 

29-01-2014: Verbeterde data toegang

Afgelopen weken is er hard gewerkt aan de HiSPARC website en -data toegankelijkheid. We zijn dan ook verheugd om nu onze vernieuwde HiSPARC Data pagina te kunnen laten zien. Wat is...more »

 

27-01-2014: HiSPARC-lezing in Salt Lake City

Vanuit het buitenland is er regelmatig belangstelling voor HiSPARC. Zo is er al langere tijd een HiSPARC clusters in Denemarken en is er in het afgelopen jaar hard gewerkt aan meerdere clusters in...more »

 

20-06-2013: Profielstukken schooljaar 2012/2013

Het schooljaar zit er alweer bijna op. We kijken terug op een mooi jaar en met trots kunnen wij melden dat we dit jaar veel profielwerkstukken hebben ontvangen over HiSPARC of met gerelateerde...more »

 

25-03-2013: Leraar in Onderzoek bijeenkomst

Vandaag vond een bijeenkomst plaats waarbij de LiOs (Leraren in Onderzoek) die dit jaar bij het Nikhef actief zijn hun voortang presenteerde. Daarnaast gaven studenten die nu hun stage/scriptie bij...more »

 

14-03-2013: Uitmuntende kwaliteit profielwerkstukken gepresenteerd op Nikhef

Op woensdagmiddag 13 maart kwam een groep 6VWO leerlingen bijeen op Nikhef om hun profielwerkstukken te presenteren. De presentaties werden vervolgens beoordeeld door de jury, die...more »

 

06-10-2013: CERN’s CLOUD experiment shines new light on climate change

Geneva, 6 October 2013. In a paper published today in the journal Nature (more »

 

26-03-2013: Data histograms once more up-to-date

The data histograms on the HiSPARC Public Database are once more up-to-date. Two weeks ago a problem occurred in the datastore, causing errors when the server...more »

 

24-04-2012: Nagios notifications reactivated

Our station-monitoring-system Nagios has been having problems with keeping a good connection with all stations. This caused many reports of problems even though everything was working fine. Because...more »

 

23-04-2012: Presentaties en foto's van het symposium

De presentaties en foto's van het HiSPARC Symposium 2012 in Leiden staan nu op de pagina van het Symposium. Een uitgebreider verslag volgt later.more »

 

28-03-2012: HiSPARC on GitHub

Since last month we have been moving all the HiSPARC source code to GitHub. This move is almost completed, only some parts still...more »

 

30-06-2011: Datastore weer online

Onze centrale dataopslag is weer online. De RAID array is nu fysiek aan een andere server gehangen waardoor de vermoedelijke hardware problemen omzeild worden. In september zullen we...more »

 

27-06-2011: Datastore toch weer offline

Zondag 26 juni jl. iets na half vijf 's middags is de datastore toch weer offline gegaan. De door de fabrikant aanbevolen wijzigingen, die de RAID in eerste instantie weer in de lucht...more »

 

09-06-2011: Datastore weer online

Sinds vanochtend is de datastore weer online. De problemen met het RAID array zijn verholpen en er is geen data verloren gegaan. Het aanspreken van de backups bleek ook niet nodig. Wederom met dank...more »

 

06-06-2011: Problemen datastore server (Update)

Update: De behuizing van onze schijven (RAID controller) heeft het begeven. Waarschijnlijk zijn de schijven (en belangrijker: de data) nog wel in orde. Er wordt in overleg met de...more »

 

25-05-2010: Storing Nagios

Helaas heeft gedurende het Pinksterweekend ons monitorsysteem (Nagios) stilgelegen. Dit heeft wellicht tot verwarring geleid door de mogelijke stortvloed aan waarschuwingsmailtjes. Alles...more »